Laptop kopen? Persoonlijke laptops samenstellen & online bestellen | Laptop Plus Kampen
038-3861050
Contact

Laptop kopen? Een aantal tips & adviezen:

Wil je en laptop kopen? Dit is bedoeld als steuntje in de rug bij het maken van een beslissing. Als je een computer koopt heb je meestal een redelijk idee van de specificaties en mogelijkheden die je zoekt. Voor laptops gelden over het algemeen andere eisen dan voor desktop computers. De onderstaande tips laten je hopelijk met iets meer zekerheid een laptop kopen.

Laptop lees reviews en vergelijk de prijzen uiteraard bij Laptop Plus.

Laptop processoren:

Er zijn speciale laptopprocessoren op de markt die onder de naam "mobiele processor" verkocht worden. Tegenwoordig zijn de meeste laptops uitgerust met zo'n mobiele laptop processor. Een mobiele processor gebruikt minder energie dan een desktop processor en wordt daarom minder warm. Een probleem dat je kan tegenkomen bij een laptop met een desktop processor is dat het apparaat erg warm wordt, soms zelf te warm om op schoot te zetten. Met die eigenschap doe je de naam laptop natuurlijk geen eer aan. Als je een laptop gaat kopen is het belangrijk om op het energieverbruik en de warmteproductie van een processor te bekijken. Deze eigenschappen zijn als je een laptop gaat kopen minstens zo belangrijk als de rekenkracht. Een zuinige processor betekent een minder warme laptop en een langere levensduur van de batterij. Je kunt daarom mijns inziens beter een laptop kopen met een mobiele processor dan met een desktop processor, in het bijzonder als je veel onderweg bent met je laptop.

Laptop geheugen:

Het RAM geheugen is een belangrijke overweging voor elke computer, of het nu een desktop of een laptop is. Een standaard laptop is op dit moment met 1024 of 2048Mb uitgerust. Een groot geheugen is vooral handig als je gewend bent om met veel programma's en bestanden tegelijk te werken. Voor niet-intensief gebruik, zoals tekstverwerken, internetten en mailen is 512MB meestal voldoende. Ga je aan de gang met grote bestanden en werk je graag met veel programma's tegelijk, dan is 1024 MB een betere optie. Achteraf extra laptopgeheugen kan ook, maar je zult het dan zelf moeten installeren of laten installeren tegen een vergoeding. Overigens verschilt het gemak waarmee je later zelf geheugen kan installeren per laptop. Kijk daarom voordat je een bepaalde laptop gaat kopen hoe dit werkt mocht je van plan zijn om eventueel het geheugen uit te breiden.

Beeldscherm:

Er zijn redelijke verschillen in beeldkwaliteit tussen de verschillende laptops, bovendien zijn er verschillende afmetingen en resoluties en verhoudingen.

Ten eerste is er het verschil in verhoudingen. Normale laptop hebben een beeldverhouding van 4:3 (breedte staat tot hoogte) en breedbeeldlaptops hebben 16:9. Laptops met een breedbeeldscherm hebben dus een breder scherm dat iets minder hoog is. Deze resoluties worden ook bij TV gebruikt. Het klassieke TV formaat is 4:3, maar breedbeeldtelevisie's met een 16:9 verhouding worden steeds meer verkocht. Of je bij het kopen van een laptop de voorkeur geeft aan breedbeeld of gewoon is aan jou. Persoonlijk geef ik de voorkeur aan gewoon omdat het groter op mijn overkomt en omdat ik het iets mooier vind. Maar ik ken genoeg mensen die juist dat zeggen over breedbeeldschermen.

Schermen kom je tegen in de formaten 12, 14, 15 en 17 inch diagonaal. Als je in plaats van bijvoorbeeld 15 inch 15,4 inch ziet staan, dan weet je dat je met een breedbeeldlaptop te maken hebt. Laptops met een 12 inch scherm zijn meestal ontworpen om zo licht mogelijk te zijn en om zo min mogelijk energie te verbruiken. Deze laptops zijn ontworpen voor mensen die heel vaak op stap zijn en die lang met hun laptop batterij moeten kunnen werken. 14 en 15 inch laptops (of hun breedbeeldvarianten) zijn het meest gangbaar. Ze hebben een comfortabel beeldformaat en zijn redelijk mee te slepen. Een 17 inch laptop kan vervelend worden om mee te slepen, omdat-ie zwaar is. Bovendien gebruikt een 17 inch scherm natuurlijk relatief veel energie wat voor een korte levensduur van de batterij zorgt. 17 inch laptops zijn daarom wel populair als vervanger van de desktop computer.

De resolutie van een beeldscherm bepaalt hoeveel detail het beeldscherm kan weergeven. Bij laptop beeldschermen kom je vaak de resoluties 1024 x 768 en 1400 x 1050 tegen. Met 1400 x 1050 pixels kun je meer detail weergeven dan met 1024 x 768 pixels. Hoe hoger de resolutie, hoe hoger het detail en hoe kleiner dingen op het scherm zijn.

Harde schijf:

Laptops zijn meestal uitgerust met tragere harddisks dan desktop computers. In laptops vind je over het algemeen harde schijrven die 4200 of 5400 rondjes per minuut draaien, terwijl desktop computers vaak van een 7200 rpm harddisk voorzien zijn. Echter zijn hardeschijven met 7200 voor laptop erg duur. Verder is de capaciteit van de harddisk natuurlijk belangrijk. Voor een student kan 20GB meer dan genoeg zijn, terwijl iemand die veel met grafische bestanden, muziek en films werkt beter een laptop kan kopen met een harddisk vanaf 80 of zelfs 120/160GB.

Andere drives:

Bedenk wat voor media je allemaal wil kunnen spelen en eventueel branden op je laptop. Nieuwere laptops zijn uitgerust met een ingebouwde DVD brander. Erg handig, want je hebt veel functionaliteit in én apparaat. Je kunt er echter ook een laptop kopen zonder drives. CD en DVD lezers en branders kun je later ook nog aanschaffen als externe apparaten die je via USB aansluit. Het voordeel hiervan is dat je ze thuis kan laten als je ze niet nodig hebt en dat je een dunne en lichte laptop kan kopen.

Netwerk en internet:

Een laptop kan voorzien zijn van verschillende manier om met een netwerk en internet te verbinden. Allereerst kennen we nog altijd de klassieke analoge 56k modem. Hier mee kan je inbellen op internet via een telefoonnummer waar je (uiteraard) tikken voor betaalt. Veel laptops zijn daarnaast standaard uitgerust met een RJ45 aansluiting voor een UTP netwerkkabel. Hiermee kun je jezelf toegang verschaffen tot een bekabeld netwerk. Tegenwoordig worden laptops uitgerust met een ingebouwde draadloze netwerkkaart. Erg handig, want als gebruiker kan je daarmee in steeds meer openbare gebouwen en plaatsen verbinding maken met het internet via zogeheten wi-fi hotspots of access points. De meeste laptops hebben ook een PCMCIA slot. Dit is een sleuf waar een PCMCIA draadloze netwerkkaart ingestoken kan worden. Zeker als je een moderne laptop kopen gaat zul je een draadloze netwerkkaart standaard aantreffen in de uitrusting.

Gewicht:

Het gewicht van laptops loopt vrij sterk uiteen. Een laptop met een stevige behuizing, een 17 inch scherm en een ingebouwde CD/DVD en floppy drive weegt uiteraard meer dan een 'minimum' laptop. Denk ook aan het gewicht als je een laptop gaat kopen, in het bijzonder als je erg veel op stap gaat met je laptop kan het vervelend zijn als het apparaat te zwaar is.

Service en garantie:


Laptops zijn apparaten die je over het algemeen niet zo makkelijk zelf kan repareren. Het is daarom aan te raden een laptop te kopen met een goed servicecontract. Veel laptop fabrikanten verkopen servicecontracten los van de laptops (bijvoorbeeld Acer, HP, Fujistu - Siemens). Je kunt jezelf met zo'n contract verzekeren van extra garantie en service voor een bepaalde periode. Een bijzonder punt wat aandacht verdient is de garantie op het beeldscherm. Zoals eerder besproken in het artikel over TFT schermen zijn dode pixels een vervelend maar helaas vaak voorkomend probleem bij TFT schermen. Lees goed welke voorwaarden er gelden op het gebied van service, ondersteuning en garantie en in het bijzonder voor het beeldscherm. Kort geleden heeft een vriendin van mijn een nieuwe laptop moeten kopen, omdat het moederbord in haar oude laptop kapot was. De investering van 500 Euro voor de aanschaf en installatie van een nieuwe moederbord waren haar teveel en hebben haar doen besluiten om maar in een keer een nieuwe laptop te kopen. Dit had voorkomen kunnen worden door meer garantie bij de laptop te kopen.

Uiteraard staat service bij Laptop Plus in een hoog vaandel. Voor meer informatie neem contact met ons op.

Of bel: 038-3861050
Uw mening telt
Onze huidige waardering:
10
E-mail voordeel
Ontvang als eerste via e-mail onze nieuwste aanbiedingen
Laptop Plus Kampen Industrieweg 3F, 8263AA, Kampen, Netherlands https://www.laptopplus.nl/img/layout/logo.png 038-3861050